Terug

Nieuws / Nieuwe wet en regelgeving voor begraven of cremeren

Nieuwe wet en regelgeving voor begraven of cremeren

Nieuwe wet en regelgeving voor begraven of cremeren

8 april 2020

De regels voor begraven en cremeren worden het komende jaar aangepast aan de wensen van nabestaanden. Ook voor mensen die tijdens hun leven willen kiezen voor nieuwe vormen van uitvaren, zoals resomeren (het oplossen van een lichaam in vloeistof) komen er meer mogelijkheden.

De Wet op de lijkbezorging wordt "toekomstbestendig" gemaakt, zo kondigt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan. Aanleiding zijn de wensen van nabestaanden en verzoeken die binnenkomen bij begrafenisondernemers en andere uitvaartorganisaties. D66-Tweede Kamerlid Den Boer drong eerder al aan op modernisering.

Op dit moment kunnen nabestaanden de urn met as pas een maand na de crematie in ontvangst nemen. Bij de laatste wijziging van wet vonden het kabinet en de Tweede Kamer dat nog een verstandige termijn. Mensen konden dan nadenken en overleggen over wat met de as te doen.

In de praktijk blijkt dat veel nabestaanden dat al weten of dat de overledene daar zelf een uitspraak over heeft gedaan. De termijn wordt zo kort als haalbaar is.

Joodse of islamitische geloofstraditie

Daarnaast wordt de regel versoepeld dat een overledene pas na 36 uur begraven of gecremeerd mag worden. Van deze termijn zal onder voorwaarden mogen worden afgeweken. Dat is om mensen tegemoet te komen die vanuit een joodse of islamitische geloofstraditie een overledene binnen 24 uur willen begraven.

Nabestaanden geven ook aan dat zij het woord 'lijk' op de overlijdensverklaring onnodig kwetsend vinden. Dat woord zal worden vervangen door een minder gevoelig woord, zoals bijvoorbeeld 'lichaam'. Mogelijk wordt ook de naam van de Wet op de lijkbezorging zelf aangepast.

Bron: NOS.nl

Het laatste nieuws

Update maatregelen Coronavirus
Update maatregelen Coronavirus

12 mei 2020

De coronamaatregelen worden stapsgewijs versoepeld. Dat betekent dat ook uitvaarten langzaam weer een meer normaal...

Elektrisch Crematorium
Elektrisch Crematorium

8 april 2020

Zeist krijgt een elektrisch crematorium...Hoe werkt dat eigenlijk? Medio april 2020 neemt Zeist als een...

Tesla Rouwauto
Tesla Rouwauto

8 april 2020

Met deze unieke 100% elektrische Tesla Glas Rouwauto is het laatste vervoer zonder belastende uitstoot...